În Spania se modifică sistemul fiscal, lucru care va afecta şi proprietăţile imobiliare

Guvernul spaniol a aprobat o serie de măsuri menite să contribuie la reducerea deficitului bugetar. Dintre acestea nu lipseşte reducerea unor impozite şi anularea scutirilor de impozit. Aceste modificări vor avea un impact direct şi asupra sectorului imobiliar.

Cu aplicabilitate de la 1. septembrie 2012 se majorează tariful TVA de la 18 la 21 %, iar cel redus de 8 la 10 %. Majorarea TVA-ului de la 18 la 21 % va avea un impact asupra imobilelor comerciale, depozitelor, locurilor de parcare, dar şi asupra lucrărilor de reconstrucţie a locuinţelor, asupra mobilierului şi aparaturii electrocasnice.

Robert Piterman, reprezentantul companiei Rellox, care se ocupă cu vânzarea de proprietăţi imobiliare în Spania, spunea: "Până la sfârşitul anului 2012 va rămâne valabil super tariful TVA pentru achiziţionarea de imobile noi, stabilit de guvernul spaniol l-a redus temporar de la 8 la 4 % sfârşitul anului 2011. Aşadar, persoanele interesate de achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare în Spania mai au la dispoziţie o perioadă de patru luni în care pot economisi 6% din TVA. De la 1 ianuarie 2013 tariful devine unitar, adică de 10%."

Se poate presupune că această situaţie va agita în oarecare măsură piaţa cu imobile noi, însă impactul va fi minim. "Un număr foarte mare de proprietăţi imobiliare se află în proprietatea băncilor, sub formă de garanţii confiscate. Însă, în cazul vânzărilor proprietăţilor confiscate de la debitorii ipotecari, băncile nu sunt primii proprietari şi deci este vorba despre o altă revânzare. Şi pentru acest tip de tranzacţie nu se poate aplica tariful TVA de 4%, explica Robert Piterman.

În cazul altei revânzări nu se plăteşte TVA, ci impozitul pe transferul dreptului de proprietate imobiliară (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales). Acesta este de obicei în jur intervalul 7 -10 %, în funcţie de regiunea autonomă în care se află imobilul.

Robert Piterman subliniază şi faptul că în ultima vreme evoluţia condiţiilor fiscale din Spania este într-o permanentă schimbare şi că unele impozite sunt diferite de la o regiune la alta. În plus, unele impozite se poate baza pe valoarea cadastrală sau pe cea evaluată a imobilului, astfel încât calculaţia costurilor totale de transfer trebuie să luată în considerare întotdeauna imobilul în cauză.

Guvernul spaniol a revizuit şi impozitul pe venitul din vânzarea de proprietăţi imobiliare. În cazul în care cumpăraţi un imobil de locuit până la 31 decembrie 2012, la vânzarea ulterioară a acestuia veţi plăti numai jumătate din impozitul pe profit, comparativ cu tariful actual. La vânzarea în 2012 şi 2013 plătiţi numai 10,5 % în loc de 21 % cât a fost iniţial şi în cazul vânzării în 2014 şi mai târziu veţi plăti un impozit în valoare de 9,5 % în loc de 19 % iniţial.

Compania Rellox citează ca exemplu calculul cadru actual pentru impozitele şi taxele e transfer şi continuale, valabil în cea mai populară zonă din sudul Spaniei - Andaluzia.

Impozite şi taxe - Spania (Andaluzia)

1. Impozite de transfer cumpărare

Imobil nou

  • Taxă de timbru: 1,2 % din preţul de achiziţie
  • TVA 4 % din preţul de achiziţie

Imobile vechi

  • Impozit pe veniturile din transferul dreptului de proprietate imobiliară (ITP), din preţul de achiziţie sau din valoarea evaluată.
    - 8% pentru primii 400.000 EUR
    - 9% până în 700.000 EUR
    - 10% peste 700.000 EUR

2. Alte taxe de transfer

  • Înregistrare în cadastrul imobiliar: 1 % din preţul de achiziţie.
  • Taxe notariale: 0,5 % - 1 % din preţul de achiziţie.

În anumite cazuri pot fi relevante şi alte plăţi, cum ar fi taxa de avocat propriu, comision imobiliar sau costuri pentru plăţile prin virament (în Spania, este normal să se plătească prin cec bancar).

3. Impozite şi taxe anuale continuale

  • Impozit pe imobil (IBI): 0,4 % până la 1 % din valoarea cadastrală
  • Impozit pe venitul din chirie (IRNR)
    - În cazul în care imobilul nu este închiriat - cca. 0,5 % din valoarea de cadastru.
    - În cazul în care imobilul este închiriat . 24,75 % din veniturile din chirie ( după deducerea cheltuielilor).
  • Impozit pe avere - primii 700.000 EUR sunt scutiţi de acest impozit. Peste 700.000 EUR se plăteşte în funcţie de diferite rate tabulare. Acest impozit va fi anulat de la 1 ianuarie 2013.

Notă: Valoarea cadastrală a imobilului este semnificativ mai mică decât preţul de achiziţie.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:
Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: